Από τις 11 Ιουλίου έχει ξεκινήσει από το Ιράκ, ο ιστορικός αφοπλισμός των Κούρδων μαχητών/τριών του ΡΚΚ.
Η πλήρης διάλυση του PKK και η καταστροφή όλων των όπλων αναμένεται να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες. Η διαδικασία συντονίζεται από την Άγκυρα, τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ.
Οι Τούρκοι Κούρδοι, κατόπιν συμφωνίας με τον Ερντογάν, θα ενσωματωθούν στο επίσημο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας αφού με τη διάλυσή τους, οι ηγέτες του ΡΚΚ αρνούνται επίσημα τη δημιουργία ενός ευρύτερου Κουρδιστάν, την οικοδόμηση ενός Κουρδικού Κράτους, βασιζόμενοι στην επίτευξη κουρδικών αυτονομιών/ομοσπονδιών εντός των συνόρων των κρατών διαμονής τους με πολιτικές μεθόδους.
Το κύριο πρόβλημα του γενικού και πλήρους αφοπλισμού είναι οι Σύροι Κούρδοι των SDF, οι οποίοι τον Μάιο δήλωσαν επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα τους και ότι, ο αφοπλισμός του τουρκικού τμήματος του PKK είναι αποκλειστικά υπόθεση των Τούρκων Κούρδων. Όπως και όλων των άλλων, εκτός από τους Σύρους. Και αυτό είναι κατανοητό.
Παρ’ όλα αυτά, εάν η διαδικασία αφοπλισμού και διάλυσης του PKK συνεχιστεί ομαλά για τους προγραμματισμένους 3-4 μήνες στα περισσότερα παρακλάδια, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αμέσως πρόθυμοι να προτείνουν τον Ερντογάν για το Νόμπελ, ως ειρηνοποιό που ουσιαστικά τερμάτισε ένα πόλεμο δεκαετιών.
Βέβαια, αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συμβολή του Οτσαλάν, ο οποίος κατάφερε να πείσει τους Κούρδους, μέσα από τη φυλακή, να καταθέσουν τα όπλα. Αν ο Ερντογάν απελευθερώσει τον Οτσαλάν, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή και στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προταθεί το 2022 από το τουρκικό Κοινοβούλιο και το 2023 από τη Γερουσία του Πακιστάν, ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που έκανε στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τότε όμως οι πιθανότητες ήταν μικρές. Προφανώς, στη παρούσα συγκυρία, κύκλοι που στηρίζουν τον Ερντογάν, θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.
Αλλά και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης το 2014. Τη πρόταση είχε κάνει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Goran (Αλλαγή) του Βορείου Ιράκ, Heval Kwestani. Το διεθνές συνέδριο TheFreedomforAbdullah Öcalan – APoliticalSolutiontotheKurdishQuestion, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την περίοδο 11-12 Απριλίου 2025, εξέδωσε ψήφισμα για την υποψηφιότητα του Οτσαλάν, για το Νόμπελ Ειρήνης 2025.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρκετές φορές κινητοποιήθηκαν κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ, πιέζοντας για την αποφυλάκιση του. Την τελευταία φορά που υπήρξε μαζική κίνηση, 69 κάτοχοι Νόμπελ ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οτσαλάν, τον Ιούλιο 2024.
Να επισημάνουμε ότι με τη δυναμική που υπάρχει στο θέμα του αφοπλισμού και της πολιτικής ενσωμάτωσης των Κούρδων στη Τουρκία, ο Ερντογάν και ο Οτσαλάν μπορούν να διεκδικήσουν το Νόμπελ, ξεχωριστά ή από κοινού, όχι μόνο το 2025, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Αν ο Ταγίπ Ερντογάν πάρει το Νόμπελ Ειρήνης, θα δημιουργηθεί μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις πιέσεις της, έχοντας επικεφαλής έναν βραβευμένο με Νόμπελ ηγέτη, προωθώντας λύσεις συμβιβασμού που η Ελλάδα απορρίπτει, αλλά αυτή τη φορά η απήχηση τους στη διεθνή κοινότητα θα είναι διαφορετική.
Το περίπλοκο της υπόθεσης είναι ότι το Νόμπελ Ειρήνης το θέλει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δημιουργεί ένα κλίμα πίεσης στους Σουηδούς. Στη περίπτωση που ο Ερντογάν βραβευτεί πρώτος, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες, σε βάθος χρόνου. Ακόμα και για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τα οποία είναι άγνωστο το πως θα τα αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος.