Η πολιτική διάσταση του διαγωνισμού της Intervision | Σταύρος Γεωργίου

Από το 1956 που ξεκίνησε, οι τότε χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν γίνονταν δεκτές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Εν τω μεταξύ, από το 1961, οργανώνονταν στην Πολωνία το Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σόποτ, από τον πιανίστα Βλάντισλαβ Σπίλμαν. Το 1977 το φεστιβάλ αυτό αντικαταστάθηκε από το φεστιβάλ τραγουδιού της Intervision, που διήρκεσε μέχρι το 1980. Ήταν μια πολιτική προσπάθεια ενταγμένη στο κλίμα της εποχής, αφού οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, δεν ήθελαν να δείξουν ότι υστερούν σε τίποτα από αυτές της Δύσης.

Είχε προηγηθεί όμως, το φεστιβάλ τραγουδιού Intervision της Τσεχοσλοβακίας, από το 1965 έως το 1968. Σε αντίθεση με την Eurovision που διεξάγονταν κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, η Intervision διεξάγονταν στην ίδια χώρα. Εκτός από τις Ανατολικές χώρες, σε αυτούς τους διαγωνισμούς εμφανίστηκαν και συμμετοχές από χώρες της Δύσης, ή και ουδέτερες, όπως η Φινλανδία, η Γιουγκοσλαβία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Δυτική Γερμανία.

Τη μεταψυχροπολεμική περίοδο, έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης του φεστιβάλ της Intervision, το 2008 στο Σότσι της Ρωσίας. Δεν υπήρξε όμως συνέχεια. Υπήρξε μια ανακοίνωση ότι το φεστιβάλ θα διεξάγονταν και πάλι από το 2014, αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή του διεθνούς μουσικού διαγωνισμού Intervision στη Μόσχα. Ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να γίνει τακτικός και θα διεξαχθεί τόσο στη Ρωσία όσο και σε άλλες χώρες.

Οι διοργανωτές αναμένουν συμμετέχοντες από περισσότερες από 16 χώρες να λάβουν μέρος στον πρώτο διαγωνισμό, καθεμία από τις οποίες θα εκπροσωπηθεί από έναν δημοφιλή καλλιτέχνη με ένα τραγούδι που έχει φτάσει στην κορυφή των εθνικών επιτυχιών. Οι χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό περιλαμβάνουν ήδη την Κίνα, τη Βραζιλία, την Κούβα, τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και μια σειρά από άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και την Κεντρική Ασία.

Ο διαγωνισμός Intervision, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα πρέπει να γίνει μέρος της διεθνούς πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών διαφορετικών χωρών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε διάφορες χώρες. Η χώρα υποδοχής θα καθοριστεί από το εποπτικό συμβούλιο.

Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, ορίστηκε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του διαγωνισμού, αναφέρει το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Τσερνισένκο. Τα κύρια στάδια του διαγωνισμού, η μορφή τους και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τελικών θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβίωση του θεσμού της θα πρέπει να αντιμετωπίζεται περισσότερο με πολιτικά κριτήρια και λιγότερο με πολιτισμικά.