Ο πόλεμος του κονιάκ…

Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο: ένας από τους πυλώνες της πολιτιστικής και εμπορικής επιρροής της, το γαλλικό κονιάκ, απειλείται.

Παραδοσιακά, το 97% της παραγωγής αποστέλλονταν για εξαγωγή και μέχρι πρόσφατα οι μεγαλύτερες αγορές για αυτό το ποτό ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήσυχη για το χαμηλό κόστος των κινεζικών αυτοκινήτων, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε αυτά. Η Κίνα απάντησε και εισήγαγε δασμούς στο κονιάκ, μειώνοντας τις γαλλικές εξαγωγές στη χώρα αυτή.

Μετά από σκέψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι πρέπει να επαναληφθεί μια τέτοια κίνηση και εισήγαγε δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι. Σε απάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά, συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ – κάτι που σημαίνει πλήρης καταστροφή για τη βιομηχανία.

Αντιμέτωπος μόνο με τους κινεζικούς περιορισμούς, ο κλάδος άρχισε να χάνει 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Τον Φεβρουάριο, ο κλάδος παραπονιόταν ήδη για την πτώση των εξαγωγών και ότι η κατάσταση είχε αρχίσει επίσης να επηρεάζει την αγορά εργασίας που συνδέεται με την παραγωγή κονιάκ. Αναφερόμαστε σε έναν κλάδο που απασχολεί 70.000 ανθρώπους και τώρα εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις.

Η απάντηση, ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από περίεργη, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 50% σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του ουίσκι μπέρμπον. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το μέτρο ήταν απάντηση στην απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Όταν οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή απόφαση «εξαιρετικά απογοητευτική», κατέστη σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα ξεφύγει μόνο με το αλουμίνιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε αμέσως στόχο την Ευρώπη και χτύπησε ακριβώς στην καρδιά. Δασμός 200% στα κρασιά, συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ.

Αντιμέτωποι με την πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα, οι Γάλλοι έχουν ήδη αναγκαστεί να ξεκινήσουν μια μερική καταστροφή των αμπελώνων, η οποία θεωρήθηκε «εθελοντική και προσωρινή». Ωστόσο, η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αιφνιδίασε τους παραγωγούς, γιατί οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα καταποντιστούν.

Το 2024, η αμερικανική αγορά για τους παραγωγούς κονιάκ έχει ήδη μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχει χάσει έως και 45% σε ποσότητα και έως και 40% σε αξία. Παράλληλα, μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 60%.

Ο κλάδος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταστροφή, απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στην κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ για τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας, Αννί Ζενεβάρ, επισκέφθηκε την περιοχή της Νέας Ακουιτανίας για να συναντηθεί με παραγωγούς κονιάκ και υποσχέθηκε ότι, οι αρχές θα ακολουθήσουν μια πολιτική διπλωματίας.

Αναγνώρισε όμως, ότι η λύση του ζητήματος εξαρτάται από την πολιτική των αρχών της ΕΕ, «οι οποίες πρέπει να εκφράσουν τη βούλησή τους σθεναρά και ξεκάθαρα, προς το συμφέρον όλων των μελών της ένωσης» και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο παρόμοιων προϊόντων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν οι κινεζικοί δασμοί εξακολουθούν να αφήνουν ελπίδες, η απειλή Τραμπ σημαίνει εικονικό μηδενισμό των εξαγωγών κονιάκ στην αμερικανική αγορά, η οποία αντιπροσώπευε το 45% των εξαγωγών του κλάδου. Με οικονομικούς όρους, οι ζημίες αυτές θα ανέλθουν σε έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Μια άλλη λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί είναι η διαφορά στις προσεγγίσεις: εκτός από το μπέρμπον, η Ευρώπη έχει ανακοινώσει δασμούς σε μια ολόκληρη σειρά προϊόντων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυγών. Αυτό είναι ένα πλήγμα βασισμένο στο γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών μαίνεται επί του παρόντος στην Αμερική και η κατάσταση με τα αυγά εκεί είναι αρκετά τεταμένη.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν εκτίμησε αυτή τη κίνηση και χτύπησε αμέσως με δασμό 200%, που είναι προφανώς απρόσιτος για την Ευρώπη. Έτσι, η υπουργός Αννί Ζενεβάρ  έκανε λάθος που ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους. Οποιοσδήποτε πόλεμος σε αυτόν τον κόσμο διεξάγεται αποκλειστικά με σκοπό τη νίκη, και οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν ότι τείνει να θεωρεί τον εαυτό του και τη χώρα του τον μοναδικό νικητή παντού και πάντα.

Δεν μπορεί να λεχθεί ότι οι γαλλικές αρχές δεν κάνουν τίποτα: το θέμα του κονιάκ αναμένεται να συζητηθεί στο Πεκίνο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών  Ζαν Νοέλ Μπαρό, που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου, ενώ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού θα ταξιδέψει επίσης στην Κίνα αργότερα, όχι μόνο για το κονιάκ, αλλά και για αυτό. «Όπου είναι απαραίτητο να επιδείξουμε σταθερότητα, αυτό είναι προνόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε η Αννί Ζενεβάρ. «Και όταν πρόκειται για διπλωματία, αυτό είναι ήδη προνόμιο της Γαλλίας». Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσει η Γαλλία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της όταν δεν μπορεί να παρακάμψει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρεωμένη να τις ακολουθεί.

Όσον αφορά την αμερικανική αγορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, αξιωματούχοι της ΕΕ πρόκειται να καθυστερήσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου την επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μπέρμπον και να μελετήσουν πιο προσεκτικά τη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Ίσως μια πιο προσεκτική μελέτη θα βοηθήσει το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει νέους δασμούς σε αγαθά από την Ευρώπη. Και είναι πολύ πιθανό να είναι τέτοιοι, που ο πόλεμος του κονιάκ να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι.

Στρατής Αλεξίου
+ posts